29. lokakuuta 2015

Free-toimittajan juttu editoitiin pilalle

Julkisen sanan neuvosto ottaa käsittelyyn kantelun, jonka freelance-toimittaja on tehnyt juttunsa ostaneesta lehdestä. Toimittajan mielestä juttu oli kirjoitettu uusiksi, ja siinä oli kolme asiavirhettä, joista yksi oli se, että juttu oli laitettu hänen nimiinsä.

Kyseessä on ensimmäinen tämänkaltainen kantelu, jonka JSN ottaa käsittelyyn. Ja mielenkiintoinen tapaus onkin!

Itsekin free-juttuja kirjoittaneena ja useasti freelancereita kouluttaneena väitän, että tätä tapahtuu: juttuja editoidaan niin, että kirjoittaja haluaisi nimensä pois jutun yhteydestä. Harva vain arvaa purra ruokkivaa kättä varsinkaan näinä päivinä, kun työmarkkinoilla on tunkua.

Toisaalta tunnen myös ostajaväkeä ja tiedän, että toimitukseen tulee joskus niin viallisia tekstejä, että mikäli ne haluaa julkaista, ne on pakko kirjoittaa enemmän tai vähemmän uusiksi.

Spekuloinniksihan tämä menee, kun ei ole tarkempaa tietoa tapauksesta ja päätöstäkin saamme odotella ensi vuoteen. Silti: tämä voi olla itse kullekin oppimisen paikka.

Suomessa editointi mielletään edelleen turhan monessa lehdessä jutun loppukäsittelyksi, kieliasun viimeistelyksi. Oikein tehty editointi kuitenkin läpäisee koko jutuntekoprosessin. Se alkaa ideoinnista. Se elää dialogista. Se etenee vaihe vaiheelta ja johtaa siihen, että toimitukseen ei koskaan tupsahda deadlinepäivänä juttua, jota kukaan ei osannut odottaa. Saati joutuisi kirjoittamaan uusiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti